Doğum Parası Nasıl Alınır?

Her Anne Doğum Parası Alır mı?

Doğum Parası için 5.000TL Kadar Para Ödendiği Doğru mu?

Doğum Parası Nasıl Alınır?Doğum Parası Nasıl Alınır? Kamu yada, özel sektörde ücretli çalışan anne adayları, doğumdan önce 32. haftayı tamamlayarak doğum iznine ayrılabilir. Doğumdan önce 2ay ( 8hafta) ve doğumdan sonra 2 ay (8 hafta) olmak üzere, doktor raporu ile işten ayrılmış anne adayı, analık geçici iş göremezliği statüsündedir. İzinli olduğunuz dönemde işverenin maaş ödeme ödeme yükümlülüğü yokken, SGK’dan raporlu olduğunuz bu dönemler için maaşınızın 3/2’si kadar doğum parası alabilirsiniz. Dilerseniz özel bir hastanede muayeneler, tahliller ve doğum için Hamileyken Doğum Sağlık Sigortası Yaptırabilirsiniz. Hamileyken doğum sigortası ile özel hastanelerde doğum için ek ücret ödemezken, vergi avantajı ile, sağlık sigortası primlerinizin %15’i ile %35’i arasında Devlet desteğinden ayrıca yararlanırsınız.

Burada esas olan, anne adayının talepte bulunması ve izne ayrılmadan önce 120gün sigortalı çalışan olması gerekir. Bu durumda 32 haftadan sonra izne ayrılabilir ve raporlu olduğunuz dönemin parasını alabilirsiniz.

32 Haftayı doldurmuş anne adayları, iş yerlerinde çalışmaya devam edip izin haklarını doğumdan sonra 8+8 şeklinde de kullanabilirler. Bu durumda ise, çalışmasına engel olmadığını gösterir bir rapor alabilmeleri gerekmektedir. 

Eğer, kadın işçi doğum tarihinden 3 hafta öncesine (37+0.gün) kadar çalışmak istiyorsa ve doktoru da bunu uygun görüyorsa, 32.haftasındayken aldığı rapor bir ‘’Doğum Öncesi Çalışabilir Raporu’’ olacaktır. 37 haftayı doldurduğunda ise bu kez mutlaka ‘’İş Göremezlik Raporunu’’ alması gerekecektir.

Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir

Çoğul Gebeliklerde İzin Süreleri

Çoğul gebelik yaşanıyorsa 30+0 da Doğum İzin Belgesi alınıp izne çıkılabilir. Ya da yine doktorla mutabık kalınırsa , 37+0 a kadar beklenip aradaki süre (7 Hafta) doğum sonuna eklenebilir.

Çalışan Anneler’de  Doğumdan Önce ve Sonra, Raporlu Olduğu Dönemde Ödenen Parayı Almak İçin Ne Yapmalısınız?

1-İstirahatın başladığı tarihte sigortalı olması ve sigortalılık niteliğinin sona ermemesi,
2-Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması
3-Bu süre içinde işyerinde çalışmamış olması,
4-Doğum olayının gerçekleşmiş olması gerekmektedir.

5510 sayılı Kanun 4.maddesinin 1.fıkrasının “a” bendine tabi (eski SSK) çalışan kadın aranan koşulları sağlamış olması şartıyla, SGK’dan 16 haftalık (112 günlük) süre için doğum parası alınabilir.

Doğum Raporunun İşveren’e Gönderilmesi ve Onay İşlemi

Doğum Parası Nasıl Alınır? Doğum gerçekleşti ve hastane e-rapor sistemini kullanıyorsa, işveren raporu e-rapor sistemi üzerinden kontrol etmeli ve onaylamadır.

Eğer hastane e-rapor sistemini kullanmıyorsa, rapora dair bir üst yazı ile çalıştığınız iş yerinin insan kaynakları birimine raporu vermenizi ve onların da bu raporu SGK sistemine manuel olarak girmeleri gerekmektedir.

Doğum Parası Ne Zaman Anneye Ödenir?

Doğum Parası Nasıl Alınır? İşçi, işverenin manuel olarak girdiği raporu ve üst yazıyı alarak bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezi Ünitesine ya da Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne götürmelidir. İşveren tarafından manuel işlendikten sonra 20 ile 45 gün arasındaki süre zarfında doğum parası SGK tarafından bankaya gönderilmektedir. Doğum parasının bankaya gönderilip gönderilmediği bilgisini personel www.turkiye.gov.tradresinden kendisine ait TC kimlik ve e-devlet şifresiyle sorgulayabilmektedir.Aynı zamanda işveren de e-rapor sistemi üzerinde onayladığı raporlarda detay görüntüleme yaparak ödemenin bankaya gönderilip gönderilmediğini görebilmektedir. Doğum parası her ayın 8 ila 14’ü arasında nüfus cüzdanıyla birlikte Ziraat Bankası’na müracaat edilerek alınabilmektedir.

Çocuk Emzirme Ödeneği

Analık sigortasından sağlanan bir diğer yardım emzirme ödeneğidir. Sigortalı kadına veya Medeni Kanuna göre evli olmak şartıyla sigortalı olmayan eşinin doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe verilen ödeneğin 2015 yılı için belirlenen tutarı 112,00 TL’dir.

01 Ocak 2018 tarihi ile 31 Aralık 2018 tarihleri arası ödenecek emzirme yardımı ödeneği tutarı 149,00 TL

Bu tutar Kurum Yönetim Kurulunca belirlenip her yıl için güncellenmektedir. Emzirme ödeneği rapor parasına eklenerek ödemektedir. Ayrıca müracaat edilmesine gerek yoktur.

Çocuk Yardımı Ne Kadardır?

Yeni Yasa ile doğum yapan her kadına ya da doğum yapan kadının eşine, Devlet tarafından 1.çocuk için 300, 2.çocuk için 400 ve 3.çocuk için 600 tl doğum parası ödenecektir.

Hamileyken Doğum Sigortası Yaptırın

Hamileyken Doğum Sigortası Yapın. Özel Hastanelerde Ek Ücret Ödemeyin.

Doğum Parası Nasıl Alınır? Doğum yardımı, çocuk emzirme desteği derken… Unutmayın Hamileyken İstediğiniz Özel Hastanede muayenelerinizi sadece 15TL’ye yaptırabilir, tahlil, tetkik ve doğuma ek ücret ödemeden hizmet alabilirsiniz. Bunun için; Hamileyken Doğum Sağlık Sigortası yaptırın istediğiniz özel hastaneyi seçin. Yıllık sağlık sigortası primlerinizin %15’i ile %35’i arasındaki tutar kadar da, Devlet Desteği alın.Daha ekonomik tutarlara özel hastanelerden yararlanın.  Hemen Teklif Alın

Soru Sor
Whatsapp
Doğum Parası Nasıl Alınır? Hakkında Bilgi Almak İster Misiniz?
Powered by