Sağlıklı Bir Hamileliğe Hazırlık neden önemlidir? Hamile kalmadan en az 1- 3 ay önce kendinizi hamileliği hazırlamaya başlamanız, harcadığınız zamana ve çabalara değer. Vücudunuzu ve zihninizi hamilelik boyunca, bir çok değişken beklemektedir. Dolayısıyla, hamilelikten önce ne kadar güçlü olursanız; Hamilelik sırasında o kadar rahat olursunuz. Sağlıklı bir hamilelik dönemi dört önemli unsura dikkat edin.
- Hamilelik öncesi düşünce ve tavırlarınız
- Hamilelik ve sağlık hakkında bildikleriniz
- Vücudunuz ve Duygularınız
Sağlıklı Bir Hamileliğe Hazırlık – Hamilelik Öncesi Düşünce ve Tavırlarınız
Kişisel düşünce ve tavırların sağlık ve doğurganlığı etkilediği sır değildir. İnancın sağlığımızı iyi yönde etkileyebileceğini kanıtlayan bilimsel çalışmaların sayısı, her geçen gün artmaktadır. Dini törenlerde veya düzenli olarak manevi yollarla ilgilenenlerin, herhangi bir ruhani yola dahil olmayanlara göre; Daha sağlıklı olduğu ve hastalığa yakalanma risklerinin daha düşük olduğu bilinmektedir. Sevgi dolu bir Tanrıya inanan kişiler, cezalandırıcı bir Tanrıya inananlardan daha çabuk iyileşir.
Hamile kalma konusunda da aynı şey geçerlidir. Üreme sistemimizin de gözü ve kulağı vardır. Her şeyi içine kaydeder, sizin ve eşinizin doğurganlık konusundaki düşünceleri, hamile kalabilme ve sağlıklı bir çocuğa sahip olabilmenizi doğrudan etkiler. Bunları dikkate alarak bazı önerileri kulak arkası etmeyin.
Hamile kalmaya çalışırken sevgi dolu bir tavır sergileyin. Olumsuz mesajların farkında olun. Her şeyi sevgiyle yapın. Etrafınıza da bu olumlu mesajları ve bu olumlu enerjiyi yayın.
Sağlıklı Bir Hamileliğe Hazırlık- Hamilelik ve Sağlık Hakkında Bildikleriniz
Bilgi; Güç demektir. Hamilelik hakkında ne kadar çok şey bilirseniz, üreme fonksiyonunu o kadar kolay kontrol edersiniz. Vücut yapınız konusunda bilinçli olmak, kendi görüntünüzü tam anlamanıza ve vücudunuza farkındalık getirmeye yardımcı olur. Üreme organlarımızın ve hamilelikte yer alan tüm organların yapılarını ne kadar iyi bilirseniz, sağlığınızı düzenlemek için göstereceğiniz çabalar o kadar başarılı olur. Vücudumuzun en azından temel anatomisini bilmek, kendi sağlığınızı yoluna koymak için yapacağınız uygulamalarda; Vücudunuzun doğal fizyolojik sürecini göz önüne getirmenize yardımcı olur.
Örneğin; 35 yaşın üzerindeyseniz ve ovülasyon ya da yumurtlama da, denilen “yumurtalıklardan dişi cinsiyet hücresi olan Olgun ovumun dışarı atılması” ile ilgili sorunlarınız varsa; Sağlıklı yumurtlama sürecini de, göz önüne getirebilmeniz… Sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmenize yardımcı olur.
İki temel noktayı bilirseniz, vücudunuzun doğal yumurtlama süreci ne uyum göstererek olaya dahil olabilirsiniz.
İlk adımda beyinde folikül stimüle edici hormon FSH salgılayan Hipofiz bezini uyarır, ikinci adımda; FSH ile uyarılan yumurtalıklarınız döllenme için fallop tüpünden aşağıya giden bir salgı yapar.
Sessizce oturup, bu süreci gözünüzde canlandırır ve her şeyin olması gerektiği gibi çalıştığını düşünebilirsiniz… Hamile kalma şansınızı arttırırsınız. Bu hamilelik boyunca karşılaşabileceğiniz her problem için de geçerlidir. Sağlıklı bir süreci göz önüne getirme yöntemlerini hamilelik öncesinde Hamilelik boyunca ve doğum sonrasında karşılaşabileceğiniz sorunlar içinde kullanabilirsiniz.
Sağlıklı Bir Hamileliğe Hazırlık -Vücudunuz ve Duygularınız / Bilmeniz Gerekenler
Rahat bir hamilelik süreci geçirmek için; Olabildiğince doğru bilgiye, doğru zamanda ulaşabilmeniz gerekir. Sizi bekleyen süreçler hakkında ne kadar çok bilgi sahibi iseniz; Bu bilgiler hamilelik sürecinde size yardımcı olacaktır. Örneğin; Üreme organlarının yapısı, hamile kalmanın temel mekaniği, hamile kalma ve hamilelikte rol oynayan hormonlar hakkında edineceğiniz bilgi… Sizi daha güçlü yaparak, sağlıklı bir hamilelik için hazır olmanıza yardımcı olur.
Bilgi gerçekten de güç demektir! 35 yaşın üzerindeyseniz, geçmişte en az 3 düşük yaptıysanız ya da sorunlu bir doğum gerçekleştirdiyseniz veya ailenizde komplikasyon gelişmiş kimseler varsa; Kendinize bir genetik test yaptırmayı düşünebilirsiniz. Bu konuda endişeleriniz hakkında mutlaka doktorunuza danışın. Vücudunuz bir çocuğu taşıyabilecek kadar güçlü ve hamileliğin getireceği birçok değişikliğe karşı hazırlıklıdır. Bu hazırlık, sağlıklı beslenme, fiziksel egzersiz ve çevresel tehlikelerden uzak durmayı gerektirir. Kirlilikten, radyasyondan, kimyasallardan… kendinizi korumalısınız. Hamilelik öncesinde, kadınlara yapılacak sağlıklı beslenme önerisi; Aynı yaş cinsiyet ve fiziksel aktiviteye sahip diğer birçok kişi ile aynıdır. Ancak bu konuda iki istisna vardır. “Demir” ve “folik asit” , bu iki önemli değer için hamilelik öncesi beslenmeye dikkat etmelisiniz.